Yogastijlen

Momenteel worden er 3 verschillende yogastijlen aangeboden bij Yoga Vibes by Catherine.

Hieronder vind je wat meer uitleg over deze stijlen.

Maar probeer vooral zelf eens een les uit!

Dynamic Flow Yoga: 

Zoals de naam zelf zegt, is deze les vrij dynamisch. Ik zou de stijl omschrijven als Anusara yoga gegoten in een Vinyasa flow.

Anusara yoga is een stijl die de focus legt op een aantal principes van uitlijning (voor het lichaam, het hart en de geest). Deze principes zijn richtlijnen om op een veilige manier de yogaposes uit te voeren en om zo te komen tot een gevoel van geluk, vreugde en vrijheid. Anusara yoga is een functionele yogastijl, in tegenstelling tot sommige esthetische yogastijlen waar het belangrijk is hoe de houding er uitziet. In Anusara yoga zal men de student niet aanpassen aan de yogapose maar de pose aanpassen aan de student. Ieder lichaam is immers anders. Het is een vrij krachtige stijl waarin 250 yogaposes vervat zijn. Deze yogaposes worden vrij lang aangehouden om zo voldoende uitleg te kunnen geven over de belangrijkste uitlijningsprincipes in de pose.

Vinyasa yoga is een stijl waarin de poses elkaar vrij snel opvolgen en samen een vloeiende 'flow' vormen. De flow zorgt voor een betere connectie met de ademhaling en zorgt ervoor dat je lichaam snel warm wordt en blijft.

De Dynamic Flow les die bij Yoga Vibes by Catherine wordt aangeboden is een mix van beide hierboven beschreven stijlen. De focus ligt op een correcte uitlijning en dus wordt er genoeg tijd genomen om de student correct in de houding te praten, maar de poses worden gecombineerd tot één of verschillende flows waardoor het een dynamische les wordt die heel je lichaam activeert en stretcht.

Deze les is ideaal voor beginners, maar ook yogi's die al een tijdje aan yoga doen zullen in deze les aan hun trekken komen.

Relax Yoga:

In deze les ligt het tempo een stuk lager dan in de Dynamic Flow les. Het aspect van activatie en versterking van de spieren komt hier niet aan bod. In deze les ligt de focus eerder op loslaten, zowel fysiek als mentaal.

We volgen de principes van de yin yoga. Dit houdt in dat we voornamelijk zittende en liggende yogaposes doen die vrij lang tot lang aangehouden worden (2 tot 5 minuten of soms zelfs langer). We nemen de tijd om rustig in de houdingen te komen en we laten de zwaartekracht zijn werk doen zodat de gewrichten en het bindweefsel versterkt worden (en niet de spieren). 

Veel mensen hebben een zeer actieve (yang) levensstijl. Ze hollen van het één naar het ander en doen na hun werk nog aan sport. Sporten is heel goed, maar om het lichaam en de geest terug in balans te krijgen, is het ook belangrijk om een "yin"-component (kalmere energie) in je leven in te bouwen. Deze stijl is dus een perfecte aanvulling op een actieve levensstijl, een dynamische vorm van yoga of een actieve sport zoals lopen, fitness of fietsen...

Tenslotte is het ook gewoon fijn om eventjes niet actief bezig te zijn, maar door los te laten tot volledige ontspanning te komen. Een ideale les dus om je weerbaarder te maken voor stress en het hoge tempo van onze huidige maatschappij.

Gentle Flow Yoga:

In deze les zijn de houdingen vergelijkbaar met de Dynamic Flow Yoga maar het tempo ligt een stuk lager. We gaan hier wel de spieren activeren en blijven niet zo lang in de houdingen als bij de Relax Yoga maar nemen meer de tijd om rustig in de poses te komen.

Ook komen er minder staande houdingen aan bod als in de Dynamic Flow Yoga. Dit is dus een zeer toegankelijke les voor beginners, maar ook de ervaren yogi zal plezier beleven aan deze feel good flows.