Over mezelf

Hoe het allemaal begon

Al heel mijn leven doe ik niet liever dan sporten. Turnen, dansen, tennissen, atletiek, klimmen, skiën, snowboarden,… Ik kon er maar niet genoeg van krijgen, het was de uitlaatklep die ik nodig had om mijn hoofd leeg te maken. Maar op een bepaald moment kwam ik, via mijn danslerares, in contact met yoga. Yoga was iets heel anders dan intensief sporten, en in het begin vond ik het maar een beetje raar. De yogaposes lagen mij direct, maar in kleermakerszit zitten en 'Om' chanten? Ik voelde me er wat ongemakkelijk bij. Maar beetje bij beetje merkte ik dat yoga net als sporten ervoor zorgde - zij het op een andere manier - dat ik tot rust kwam.

 

Yoga werd een "way of life"

Jaar na jaar werd yoga belangrijker voor mij, tot het op een bepaald moment in mijn leven een noodzaak werd. Ik zat niet goed in mijn vel, wist niet meer hoe of wat, en yoga werd mijn houvast. Het hield me overeind en zorgde ervoor dat ik stilaan terug mijn weg vond in het leven. Yoga was opeens veel meer dan een fysieke bewegingsvorm. Ik begon me te interesseren voor mindfullness, voor meditatie,… kortom, yoga veranderde hoe ik in het leven stond. Het werd een way of life.

 

Nog niet klaar voor de volgende stap

Zo groeide stilaan ook het idee om mijn passie voor yoga door te geven aan anderen. In het voorjaar van 2017 volgde ik een opleiding voor Clubjoy Yoga Instructor. Het plan was toen al om yogalessen te gaan geven, eventueel te combineren met het geven van personal training. Maar de twijfel en onzekerheid sloegen toe en ik durfde de sprong in het diepe niet te wagen.

 

Mijn intuïtie volgen

Het kostte me nog wat tijd - lees 1,5 jaar - vooraleer ik me er wel klaar voor voelde om mijn leven een andere wending te geven. In de zomer van 2018 was ik dan toch zo ver. Ik voelde diep in mij dat dit mijn pad was, dat ik aan mezelf verplicht was om het te proberen. Dat ik niet teveel moest nadenken over de rationele kant van de zaak (Ga ik er wel genoeg mee kunnen verdienen? Ik heb 2 kinderen, is dit geen egoïstische keuze?). Maar ik was al jaren ongelukkig in mijn professioneel leven omdat ik mijn keuzes altijd op een rationele basis gemaakt had. Nu was het tijd om mijn intuïtie een kans te geven.

 

Yoga teacher training

En dus ging ik ervoor. Ik schreef me in voor de 200u yoga teacher training bij Joachim Meire in Gent. En van deze beslissing heb ik nog geen moment spijt gehad. Eindelijk durfde ik mijn hart te volgen, in plaats van alleen mijn verstand. Vanaf dag één van de opleiding wist ik dat ik de juiste keuze gemaakt had. Ik voelde me er als een vis in het water, geboeid door de materie en door de fijne medestudenten.

 

Een nieuwe wending, een gevoel van vrijheid

Op andere vlakken zette ik ook grote stappen in mijn leven. Ik zocht een part time job zodat ik het geven van yogalessen zou kunnen combineren met een hoofdberoep, ik gaf bijlessen aan middelbare school studenten tijdens mijn yoga-opleiding om het loonverlies wat te compenseren. Het was wat akelig in het begin, en uiteraard twijfel ik ook nu nog af en toe en slaat de onzekerheid soms toe, maar het gevoel dat overheerst sinds ik deze weg ingeslagen ben, is een gevoel van vrijheid! Ik weet niet hoe het allemaal gaat aflopen en dat is best eng, en vroeger zou dit me tegen gehouden hebben. Maar nu niet meer. Ik neem mijn angst mee, ik aanvaard ze, maar ik laat ze niet meer de keuzes maken in mijn leven. Wordt dit alles een flop? So be it, dan zoek ik wel weer iets anders. Maar in ieder geval zal ik mezelf niet kunnen verwijten dat ik het niet geprobeerd heb. Dat ik niet geprobeerd heb om mijn passie door te geven aan anderen. Dat ik niet geprobeerd heb om aan anderen door te geven wat mijn manier van leven zo drastisch beïnvloed en veranderd heeft.

 

Wie niet waagt…

Hopelijk inspireert mijn verhaal jou om ook eens een yogales te gaan volgen. 

Tijd nemen voor jezelf, naar binnen keren, eventjes uit de alledaagse sleur stappen, je hoofd leegmaken en je lichaam sterk en flexibel maken, luisteren naar jezelf en meer leven vanuit je hart en je intuïtie.

Als ook maar één van deze elementen iets in je wakker maakt, nodig ik je uit om het eens te proberen. Wie weet is er een klik. Wie weet ook niet. Het is allemaal ok, maar wie niet waagt, niet wint…

 

Haal er uit wat je zelf wil

Yoga kan voor iedereen iets anders betekenen of anders ingevuld worden. Het kan gaan van een pure bewegingsvorm tot een diepe spirituele praktijk en al wat daartussen ligt. Mijn motto is: "haal er uit wat je zelf wil". Zoek en ervaar wat yoga jou kan bijbrengen. Meer is er niet nodig.